Samverkan med det omgivande samhället i en samhällsvetenskaplig utbildning
Inledning
Projektet ”Integrerat lärande” har sin upprinnelse i ett genuint intresse för hur teoretisk och praktisk kunskap kan integreras inom högre utbildning genom samverkan med det omgivande samhället. Projektet genomfördes under tiden 2006-2009.
Syfte
Projektets övergripande syfte var att inom ramen för ett samhällsvetenskapligt kandidatprogram samverka med offentliga förvaltningar. Ytterligare ett syfte var att med utgångspunkt i en modell för fadderorganisationer implementera arbetsplatsanknutna studier som återkommande inslag inom programmets samtliga kurser.
Mål
- Utveckla ett samhällsvetarprogram, som innehåller arbetsplatsanknutna studier
- Integrera teoretisk och praktisk kunskap
- Skapa förutsättningar för ett ömsesidigt lärande mellan studenter och praktiker
- Utveckla en modell för fadderorganisationer
Metod och tillvägagångssätt
Interaktiv forskning är en avgränsad form av aktionsforskning som är lämplig när det handlar om att följa och påverka utvecklingen inom ett flerårigt projekt. Forskningen är praktiskt inriktad, bedrivs som en cyklisk process där deltagarna är centrala i forskningsprocessen. Utmärkande är också att förändring ses som en integrerad del av forskningen. Genom en systematisk dialog där reflektion och lärprocess är det centrala sker utbyte av kunskap. Forskarens helhetsförståelse och teorikunnande i relation till praktikerns inifrånvy ger ett perspektivseende som fördjupar kunskapsbildningen. I likhet med den kvalitativa forskningsansatsen är strävan att uppnå en nära, subjekt-subjekt relation mellan forskare, studenter och praktiker.
Vid genomförandet av projektet tillämpades metodtriangulering i form av fokusgrupper och innehållsanalys. Fokusgrupper innebar att vi vid återkommande tillfällen träffade representanter för fjorton organisationer och samhällsförvaltningar samt sociologistudenter. Vid dessa sammankomster diskuterades integrering av teori och praktik, konkreta förslag på utbildningens innehåll samt förutsättningar för ömsesidigt lärande. En av oss fungerade som moderator med uppgift att initiera nya infallsvinklar i det ämne som diskuterades medan den andra observerade och ansvarade för dokumentation. Innehållsanalysen av dokument utgjordes av studenters kursutvärderingar och reflektionsrapporter.
Resultat
I ett samarbete med fjorton fadderorganisationer utvecklades lärande i form av arbetsplatsanknutna studier. Inom varje organisation fanns en särskilt utvald kontaktperson som hjälpte studenten att hitta rätt med de frågor som skulle studeras. Det kunde exempelvis vara att med utgångspunkt i teorin studera organisationsstrukur, oganisationskultur, makt, beslutsfattande, jämställdshetsaspekten, arbetsplatsens användande av e-tjänster, frågor om projektledning, olika ekonomiska och juridiska styrmedel. De arbetsplatsanknutna studierna handlade även om att studenten reflekterade över en aspekt som hon/han vill belysa ytterligare genom teoretiska studier. Resultatet visade att såväl studenter som praktiker upplevde den gemensamma kunskapsbildning som en viktig form för expansivt lärande.
2010.