Strukturfonderna är EU:s viktigaste verktyg för att minska regionala skillnader inom och mel-lan medlemsländerna. I den tredje programperioden, 2007-2013, satsas med nationell medfi-nansiering mer än 30 miljarder kronor i olika strukturfondsprojekt. Det ekonomiska stödet ska användas till insatser för regional utveckling, sysselsättning och kompetenshöjning i Sverige.Under programperiodenhar utvärderingsupplägget ändrats till "on-going evaluation", följe-forskning, som syftar till att fortlöpande utvärdera projekten för få underlag till nya vägval och alternativa aktiviteter som bättre leder projekten mot effektmålen. Ytterligare förändring är att medlemsländerna ska visa att de utvecklar utvärderingskapacitet (evaluation capacity building) som kan ta sig an nya krav på följeforskning. Den europeiska kommissionen betonar även att erfarenheter och kunskaper från utvärderingsinsatserna kontinuerligt ska leda till lä-rande i program och projekt liksom till offentlig diskussion, public debate.
I föreliggande slutrapport redogörs för den följeforskning som genomförtsinom struktur-fondsprojektet Centrum för Telemedicin, CTM under tiden 2012-2013 där syftet var att utvär-dera projektets utveckling mot uppsatta mål. Centralt i denna lärande utvärdering har varit dialogen med projektledaren, projektdeltagarna och representanten för projektägaren. Rollen som följeforskare har inriktats på att vara stödjande, men också störande, det vill säga ifråga-sättande och kritisk.
Rapporten är indelad i fyra delar. Den första beskriver bakgrunden till projektet, dess syfte och mål. I den andra delen redogörs för följeforskningens metodologiska utgångspunkteroch därefter redovisas resultateti den tredje delen.I den avslutande delenförs ett framåtsyftande resonemang om vilka hållbara effekter som projektet bidragit med